Schaapjes kijken

Een terrasje pakken is natuurlijk het leukst onder het genot van een koud biertje, stralende zon en de aanwezigheid van de vele mensen die passeren. ‘Aapjes kijken’ zo wordt dit ook wel genoemd. Maar eigenlijk kijken we helemaal niet naar aapjes…
 
Zo liep ik vorige week donderdag op het festival Noorderzon in Groningen. De mensen die daar rondlopen kun je onderverdelen in twee groepen. Ten eerste de studenten, die je weer kan onderverdelen in hipsters en overige studenten. Hoe herken je een hipster? Ze zitten meestal op de grond, hebben schijt aan wat jij vindt en dragen meestal een kledingstuk met een bepaald druk motief. Dit is meestal een legging of broek. Laten we niet vergeten dat de term hipster nog steeds een vrouwenonderbroek is. De tweede groep is een ietwat oudere generatie groep mensen. Die een goedgevulde portemonnee op zak hebben en veel affiniteit met kunst en cultuur hebben. Ze dragen hun colbert trui op hun rug met een knoop aan de voorkant. En de mannen hebben meestal een rode of oranje broek aan. Oke, iedereen weet wel over wie ik het heb… Juist de kakkers. Ik heb niks tegen kakkers, laat dat duidelijk wezen, het verbaast me alleen dat ze altijd dezelfde kleding dragen…
 
Een kakker kun je ook herkennen aan zijn kapsel. Voor de vrouwen is dit lang, steil en vaak blond haar. Bij de mannen is het ook lang en dan naar achteren gekamd. Maar het is dat net niet te lang voordat het een tokkie of new kid kapsel wordt. Ik liep maandag in het centrum van Groningen en daar vielen mij, naast de kakkers, nog meer types op. Zo zag ik dat er veel vriendinnen rondlopen. ‘Lekker shoppen met mijn chickie’, ik zie de statusupdates regelmatig langskomen op Facebook. Maar weet je wat het grappige is? Er zijn twee verschillende groepen vriendinnen. De eerste is twee bijna dezelfde soort meiden. En dan bedoel ik qua kleding en uiterlijk. Zeg maar zoals die ene irritante reclame met de fashion tweeling. De andere groep is de dikke en de dunne. Een meestal modebewuste dunne meid met een iets dikkere meid waarvan je aan alles kan zien dat die onzekerder is.
 
Wat ik toch wel apart vind is dat er altijd ergens een trendsetter was. Deze trendsetter werd eerst als gek verklaard. ‘Zoiets draag je toch niet?!’, moet zij of hij vast gehoord hebben. Wat dacht men van de allereerste hipster? Of van de eerste kakker met een oranjebroek? Trends worden ergens anders opgepakt. Afgelopen zomer liep ik in Duitsland waar het wel leek alsof alle jongens daar het befaamde ‘vogelnestje’ kapsel hadden. Zo’n aan de beide zijkanten geschoren kapsel met wel wat haar aan de bovenkant. Oftewel: het vogelnestje. Over geschoren haar gesproken! De meiden tegenwoordig scheren hun haar aan één kant. Zelfs ik heb dit gedaan, alleen was dat al voordat het hip was. De kapper zei het zelf ook al (terwijl haar beide collegaes met zo’n kapsel achter haar liepen): tja dat heeft iedereen nu, dat is niet meer leuk.
 
Terwijl ik nu mijn stuk haar bekijk, het is inmiddels al ruim 20 cm gegroeid, besef ik me dat de wereld uit schapen bestaat. In een wereld van individualisme zijn we nog lang niet allemaal zwarte schapen. De zwarte schaap, de trendsetter. We kunnen het allemaal ontkennen maar iedereen volgt een trend of stijl. Als je lang genoeg met mensen omgaat die een bepaalde trend hebben zul je waarschijnlijk deze trend ook gaan volgen. Kijk maar naar de woordjes ‘boeie’, ‘duh’, ‘random’ of de laatste trend: alle woordjes de laatste klinker een o maken. Zoals ‘spannond’, ‘lator’ of ‘eton’.
 
Ach ja wat maakt het ook uit. En dan zijn we maar schapen! Schapen grazen hartstikke gelukkig door het groene gras. Proppen zich vol tot ze een ons wezen. En hebben helemaal geen zorgen… Tot ze worden geslacht en op je broodje kebap belanden. The circle of life….maar dan anders!